Føleforstyrrelser

Som psykomotoriske terapeuter arbejder vi også med andre kropslige symptomer, som ikke nødvendigvis vil blive betegnet som smerter.

Eksempler på disse er:

  • Føleforstyrrelser af forskellig art – sovende, prikkende, sitrende eller brændende fornemmelse
  • Svimmelhed
  • Spjæt og spontane rystelser
  • Fornemmelsen af lammelse eller kraftnedsættelse i et eller flere områder
  • Fornemmelse af sammentrækninger i fx hovedbund eller omkring øjnene
  • Udpræget energitab og træthed

En forudsætning for at arbejde med disse tilstande er at du er grundigt udredt hos din læge.

Kropslige sansninger  – en kompleks størrelse

Kropslige sansninger er en kompleks oplevelse, som består af både fysiologiske og psykologiske komponenter. En sansning udløses ikke altid af en skade i vævet, den kan også påvirkes af de erfaringer, forventninger og bekymringer den der oplever sansningen har med sig. Føleforstyrrelser er et sammensat resultat af det, der udløser sansningen, psykiske faktorer såsom frygt for at det aldrig bliver bedre, tidligere erfaringer, og aktuelle livsomstændigheder.

Dette betyder også at sanseoplevelsen er påvirkelig og at det derfor er muligt at forandre selv meget langvarige føleforstyrrelser.

Ofte stillede spørgsmål og svar

Hvad er føleforstyrrelser?

Føleforstyrrelser er et symptom. Der kan være flere forskellige årsager til symptomet opstår, alt lige fra stress som mange lider af, til sygdomme eller nerveskader. Hvordan føleforstyrrelserne opleves varierer fra person til person og hænger ofte sammen med den underliggende årsag. Det er derfor relevant at behandle den underliggende årsag også, såsom effektiv stressbehandling hvis det er udløst af en stresstilstand.

Hvordan føles føleforstyrrelser?

Det kan variere meget fra person til person. Nogle oplever det som en sovende fornemmelse eller prikken, sitren eller brændende fornemmelse. Andre oplever svimmelhed. Nogle oplever at blive voldsomt udmattede. Nogle oplever spjæt eller spontane rystelser i kroppen der ikke skyldes andre sygdomme eller tilstande. Fælles for dem alle er, at det for de fleste føles ubehageligt. Især hvis det står på i lang tid. Derfor er det så vigtigt at få behandlet, og ikke mindst at behandle den underliggende årsag.

Hvorfor får man føleforstyrrelser?

Det er individuelt, forstået på den måde, at det varierer fra person til person. Nogle får føleforstyrrelser som et symptom eller en bivirkning i forbindelse med sygdom, andre oplever det som et symptom på en stresstilstand (når først kroppen siger fra på den måde, er stressen alvorlig og skal tages seriøst) og for andre skyldes det helt andre årsager. I de tilfælde, hvor der ikke er tale om permanente nerveskader eller lignende, er det ofte et signal fra kroppen, om at noget er galt. Det behøver ikke at være en sygdom, men kan eksempelvis være livsstils eller stressbetinget. Det er altid relevant, at undersøge den underliggende årsag, i forbindelse med behandlingen af føleforstyrrelser, og det er netop det, vi indleder et behandlingsforløb med. På den måde, får du den bedste, og mest effektive behandling