Psykomotorisk terapi

 

Søvnbehandling og kropsbevidsthed - læs mere her og book din tid allerede i dag!

Det kan være svært at bede om hjælp, og at vide hvad man egentlig har brug for hjælp til. Ofte har man ikke følt sig så godt tilpas i en lang periode inden man søger hjælp. Det kan være at man har talt med venner og familie om sine udfordringer eller at man har undersøgt nogle ting på nettet for at komme nærme sin problemstilling.

Der findes et hav af behandlingstilbud man kan vælge imellem, og det kan være rigtig svært at finde det rette. Det der passer til en.

Vi er vant til at følelsesmæssige udfordringer og problematikker bliver varetaget af psykologer og/eller psykiater og at kropslige udfordringer og problematikker varetages af fx. fysioterapeuter eller ergoterapeuter. Og de fleste af os har gode og positive oplevelser med os fra disse faggrupper, hvor vi er blevet hjulpet gennem en svær periode i vores liv.

“… at det er meget meningsgivende for vores klienter at de får mulighed for at “slå to fluer med et smæk”…”

Som sundhedsfagligt uddannede psykomotoriske terapeuter, oplever vi ofte at vores klienter lige skal vænne sig til et behandlingstilbud der sammenkobler det kropslige og det psykologiske, og det kan vi godt forstå, fordi opdelingen af de to har været normen i så mange år. Ikke desto mindre oplever vi også at det er meget meningsgivende for vores klienter at de får mulighed for at “slå to fluer med et smæk”. Som psykomotoriske terapeuter arbejder vi ud fra en viden om både psykologi, anatomi og fysiologi, og med en specialiseret viden om hvordan man arbejder med sammenhængen mellem disse. Dvs. sammenhængen mellem kroppen, følelserne og tankerne. Og det er præcis den sammenhæng der tages hånd om når vi arbejder psykomotorisk.

Psykomotoriske terapeuter har tavshedspligt og er som medlemmer af Danske Psykomotoriske Terapeuter underlagt DAPs etiske retningslinjer og vedtægter.

Psykomotorisk terapi 1

Psykomotorisk terapeut Annemarie T. Lange i samtale med klient

Hvem har gavn af psykomotorisk terapi?

Alle der har en udfordring der både har en kropslig og en følelsesmæssig komponent. Og hvad betyder det så?

Når man oplever en længerevarende stresstilstand vil man ofte have hovedpine, ondt i maven, muskelspændinger i nakken og skuldre eller mærke en indre uro. På samme tid kan man også føle sig irriteret, opgivende og træt. Det kan være man ikke husker så godt som man plejer og at ens overskud til familie og arbejde næsten ikke er tilstede. Det er et eksempel på at kroppen og psyken gensidigt påvirker hinanden.

På samme måde er der både kropslige og følelsesmæssige reaktioner hvis man har haft smerter igennem længere tid, eller lider af angst.

Derfor findes der nogle problematikker som er særligt velegnede at gå i psykomotorisk terapi for:

Psykomotorisk terapi 2

Psykomotorisk terapeut Sheila Simonsen

Hvordan foregår terapien?

Det er ofte efter mange og lange overvejelser at man vælger at søge hjælp. Og den bedste hjælp kræver tillid og respekt. Vi er meget opmærksomme på vigtigheden af at skabe trygge og behagelige rammer for klienten.

Første gang en klient kontakter os, tilbyder vi en gratis indledende samtale på klinikken eller på telefon. Under samtalen afklares hvilke udfordringer der skal arbejdes med og klienten får mulighed for at  spørge ind til behandlingsformen.

Vores erfaring er, at den indledende samtale ofte tydeliggør for klienten, hvad den specifikke udfordring drejer sig om, og derfor er samtalen ofte meget lettende.
Efter afsluttet indledende samtale kan terapeuten danne sig et overblik over hvilke tiltag der skal til i forhold til netop denne klient.

For nogle er det kombinationen af samtale, kropsterapi, mentale og kropslige øvelser der er behov for. I nogle forløb vil det være samtalen der fylder mest og for andre vil det være kropsterapien der er det bærende element i forløbet.

Vores fornemmeste opgave er at give klienterne en større forståelse for deres problematik, at reducere stress, smerter og ubehag og at give klienterne redskaber så de i nuværende situation men også i fremtiden kan leve et liv med større psykisk og fysisk overskud.

Hvor lang tid varer et terapiforløb?

En session varer i 60 minutter. Behovet for terapisessioner er meget varierende. Nogle har brug for tre til fem sessioner, og andre har brug for et mere intensivt og længere forløb.

Afspænding - lær at slappe af, så du kan sove godt

Manuel behandling på briks

 

Her kan du læse et par klientudtalelser: 

Louise 40 år

“Inden jeg kom i terapi var jeg meget stresset. Jeg havde så meget angst at jeg ikke havde lyst til at leve.

Jeg er blevet bedre til at mærke efter og give udtryk for mine behov, og bedre til at prioritere at lave noget der gør mig glad.

Jeg synes det er fantastisk at terapien fokuserer på både kroppen og psyken. Jeg tror ikke jeg var nået dertil hvor jeg er i dag, hvis ikke terapien også havde fokuseret på kroppen og jeg havde lært at slappe af. Det var simpelthen fantastisk for mig at få noget ro i kroppen. For mig er det fede ved psykomotorisk terapi også at det fokuserer på hvad jeg kan gøre her og nu, hvilket jo også hænger sammen med at mærke sin krop. Jeg har brugt årevis på at tale om min elendige barndom, men det endte med bare at holde mig fast i fortiden.

Jeg vil helt sikkert anbefale psykomotorisk terapi til andre, og har allerede også anbefalet det til andre der har angst.”

 

Lene Kristiansen, 33 år

“Jeg har tidligere haft stress to gange med års mellemrum og kæmper ofte med stresssymptomer. Derfor var jeg optaget af at få hjælp til at håndtere mine stresssymptomer, men også af at få nye redskaber til at undgå stress i mit fremtidige arbejdsliv.

Jeg havde hørt om psykomotorisk terapi gennem en veninde, og fandt netop koblingen mellem det samtaleorienterede og de mere konkrete kropslige redskaber meget spændende.

Jeg har fået utroligt meget ud af forløbet. Det har både været meget frugtbart for mig at samtale om konkrete arbejdssituationer og få enkelte øvelser og redskaber til at håndtere disse bedre. Samtidigt har jeg også lært rigtigt meget om både mine reaktionsmønstre og om hvor væsentligt det er at tage udgangspunkt i kroppen, når jeg skal mærke efter, hvordan jeg bedst håndterer en situation.

Endeligt har jeg fået en række konkrete afspændende kropsøvelser, som har været meget givende især i forhold til at slappe af i fødder og ryg, og har gennem forløbet fået en sundere kropsholdning, der hjælper mig til at slappe mere af i hverdagen.

Jeg vil bestemt anbefale psykomotorisk terapi til andre. Det bedste ved denne form for behandling er, at den tager udgangspunkt i kroppen, og at man netop kan arbejde med det kropslige i stedet for at skulle være ”oppe i sit hoved” hele tiden, som ofte er en del af problemet, når man har stress.

Man kan derfor på denne måde lære at give tankestrømmen en pause. Desuden er det også rigtigt dejligt, at behandlingen sigter efter langsigtede og varige løsninger frem for at symptombehandle. Jeg kan kun give mine varmeste anbefalinger.”

Psykomotorisk terapi 3

Venteværelse